Reagovat na příspěvek

Husité x sudetští Němci
[Autor: VOTAN] [Datum: 23.04.2001 22:43:39]
Zdravím!
Já pochopitelně nemohu než souhlasit s názory pana Marcela. Z jeho příspěvku je totiž cítit především lístost nad neustálým handrkováním Čechů mezi sebou navzájem. Nejen, že se vzájemné půtky prolínají celou naší historií, ale i dnes dokážou události staré několik desítek ba stovek let rozdělit národ na dva nesmiřitelné tábory. Není přeci důležité to, že v husitských válkách vypálili kališníci přespříliš tvrzí (i když stále tvrdím, že z hlediska vojenské strategie neměli kolikrát jiné východisko), ale především to, že se dokázali ubránit celé Evropě, která bez jediného náznaku slitování žádala jejich likvidaci - bez soudu, bez vyslechnutí jejich názorů, bez snahy porozumět. Páni vlastenci si velmi dobře uvědomují pane Holíku, že to byla občanská válka. Avšak na jedné straně byli především cizáčtí utlačovatelé a na druhé ti utlačovaní. Na jedné straně falešná víra, na druhé čistá víra v učení Kristovo. Narozdíl od vás je mi bližší ta druhá strana.

Pane Zdeňku neberu Vám přátelské vztahy s bývalými sudetoněmeckými spoluobčany. Připouštím, že mezi nimi může být řada slušných lidí. Avšak pro mne je rozhodující mj. poslední stanovisko (z 24.3.2001) Sudetoněmeckého landsmanšaftu, který je dle jejich vlastních slov oficiálním mluvčím všech sudetských Němců. Projev jejího mluvčího Johanna Bohma považuji za více než srozumitelný: "My sudečtí Němci, jsme víc než nějaký kulturní spolek. Na našich základních cílech se nic nezměnilo, a změnit nemůže" (zdroj: Právo ze dne 23.4.2001). Přečetěte si knihy, které o Sudetech pojednávají a pohlédněte dříve - před rok 1938, do období první republiky, ale i dlouho před tím. Politika sudetským Němců vedla vždy k jedinému cíli, jen se měnily prostředky jak toho dosáhnout.
Naprosto se necítím ničím povinován sudetoněmecké straně. Odmítám rovnítko mezi rozbitím demokratického Československa, vyhnání Čechů z pohraničí a německou agresí a zločiny páchaném na českém národě na jedné straně a vyhnáním sudetským Němců z jejich otčiny. Reakce vyvolává protireakci. Husitství bylo taktéž o nepřátelské reakci a krvavé protireakci. Kdyby se český národ přestal už konečně hádat a definitivně deklaroval jednotné stanovisko k historickým kauzám, nemusel bych v dnešních novinách věnovat ani vteřinu polemice o sudetských Němcích!!!

 
Jméno:
Email
Titulek
Opište kód: [?]