Reagovat na příspěvek

RE:Horší než mor
[Autor: VOTAN] [Datum: 16.04.2001 23:06:49]
Zdravím a děkuji za příspěvek.

Prameny se zmiňují o husitském masakru v Chomutově i Berouně, stejně jako masakru v Přelouči a Chotěboři, které provedla druhá strana. Konkrétně 125 umučených a upálených husitů v Přelouči, v Chotěboří byla větší část husitů na místě pobita, zbytek upálen a to i přes úmluvu o vzdání se města! Možná v odvetu proto následoval Chomutov odkud byly napadány husitské posádky a oddíly. Zde byli pobiti němečtí žoldnéři a místní obránci. V této souvislosti se údajně Husité dopustili zvěrstev i na ženách, avšak historici tento akt nepotvrdili. V Berouně bylo upáleno 40 duchovních, Zikmundovi hejtmané, dva čeští rytíři a někteří pražští měšťané. Otázka zní, jak rozsáhlé byly represe vůči obyvatelstvu? Můžete je vyčíslit, nebo být konkrétnější?

Důvodů pro spanilé jízdy bylo několik. Tím hlavním bylo zásobování husitských Čech, zastrašení nepřítele, plenění z důvodu omezení přísunu potravin a tím pádem i zamezení soustředění početnější křižácké armády u hranic země, dále potom přispění vojenské pomoci (třeba polským zemích proti německým křižákům), vytvoření předsunutých opěrných bodů a v neposlední řadě především propagační a politické aktivity, které jistě trochu přispěly k odbourání mýtu husita=ďábel. Takže se ke spanilým jízdám na rozdíl od Vás tak negativisticky nestavím.

Nejenže Žižkův otec byl zemanem, byl i šlechticem povýšeným do vladyckého stavu. Stejně jako Václav IV. měl Jan Žižka společného nepřítele a to Rožmberka. Asi není náhoda, že byl za své činy králem omilostněn a po bitvě u Grunwaldu se stal jeho osobním strážcem. Co více k tomu dodat...

Ano, husitské války vypukly kvůli náboženství, ale nejen kvůli němu. Již jsem zde několikrát zmínil sociální a národnostní aspekt... S mým ateismem to však nemá nic společného.

Za svým názorem o upálení několika tisíců husitů si stojím. Prameny uvádí počet od 900 do několika tisíců. Vycházím z toho, že husitská vojska čítala u Lipan 8000 až 15000 vojáků. Zde se opět prameny rozcházejí. Odečtu-li Vašich 1300 mrtvých, 800 uprchlých husitských jezdců, dejme tomu tak 2000 lidí, kterým se podařilo utéci a ještě malé procento lidí, kteří byli pro svůj původ ušetřeni - tak i při nižším odhadu se dostávám k tisícům upálených. Kde nejsou k dispozici fakta, tam je prostor pro předpoklady a domněnky. Bohužel.

Přirovnání odpůrců k zastáncům sudetských Němců jste provedl Vy, nikoliv já :). Já jen tvrdil, že mnoho diskutujících v sekci s názvem "Vlastenectví..." na tehdejším diskuzním serveru Mageo (dříve Mamedia) se zastávali sudetských Němců, stejně jako kritizovali Husity a zpochybňovali význam českých legionářů. Jejich mnohonásobná početní převaha a nenávist vůči historickým osobnostem a událostem, na kterých stojí naše vzory a ideály, mi vzala iluze o českém národě.

Informace, které na stránkách uvádím vychází z faktů, uvedených v několik pramenech. Odmítám proto Vaše nařčení z propagandy. Jistě jste si všiml, že příspěvky, které považujete za propagandistické uvádím pouze v tomto diskuzním fóru nikoliv na stránkách! To jsou však dvě odlišné věci.

 
Jméno:
Email
Titulek
Opište kód: [?]