Reagovat na příspěvek

Vyjádření k návrhům na změnu pravidel
[Autor: Žid] [Datum: 20.05.2009 15:07:00]
Pro vyřešení otázky povinného osvětlení koloběžky je nejlepší vrátit se do minulosti závodu a k jeho podstatě: jedná se o amatérský závod a o recesi, ne o sportovní výkonnostní akci. Primární „cílovou skupinou“ jsou náctiletí a jejich vedoucí. Není to profi závod s placenými organizátory, sponzory a vyhrazenou závodní dráhou. Není to přebor pro ty, kdo se skoro denně trápí v posilovně a místo oběda chroupají „doplněk stravy“, aby jim držely bicepsy. Kdo tohle chápe, neměl by mít problém s tím jezdit tak, aby neohrožoval ostatní jezdce ani chodce a jiné okolí. Když bude potřeba, klidně zpomalí, od toho ty brzdy na koloběžce jsou. Když nevidí do tmy, nepožene se tam plnou rychlostí skoro 30 km/hod... (Problém s tmou mívají právě ti, kteří mají různá světla, která jim osvětlují kus cesty před nimi, ale vše ostatní utápí v naprosté tmě. Já sám jezdím tenhle závod potmě zhruba patnáct let a nikdy jsem kvůli tomu neměl žádnou kolizi - a nejsem sám.)
Za jednu z předností tohohle závodu považuju jednoduchost pravidel, která řeší jen ty nejnutnější věci, a to ještě většinou s nadsázkou. Neomezují se velikosti koloběžek, věk jezdců, výbava atd. Vždyť jde o ten zážitek, o atmosféru, o setkání s lidmi, se kterými se vídáme jednou za rok a navíc za těchto zvláštních okolností :-) Proto se po setmění objevují v některých stájích kytary, proto si některé stáje po půlnoci v Klídku schrupnou... Takové věci fungují i bez pravidel. A boj o umístění, o příčku na výsledkové listině, to je v podstatě jen takový doplněk, který tomu všemu dodává napětí a zvedá adrenalin. A je jen na jednotlivých stájích a jezdcích, jestli jim takhle pojatý závod vyhovuje, nebo ne...
Můj současný názor na svícení je vyjádřený v pravidlech: „v noci dle vlastního uvážení osvětlenou“. Zastánci svícení musí počítat s tím, že můžou ve tmě narazit na „temného jezdce“, odpůrci svícení musí počítat s nevolí jeho zastánců.
 
Jméno:
Email
Titulek
Opište kód: [?]