Reagovat na příspěvek

Reakce na předcházející
[Autor: VOTAN] [Datum: 07.04.2001 1:49:45]
HUSITSKÉ STRÁNKY Jak avizuji v úvodu diskuzního fóra, zřídil jsem tuto službu jak k vyjádření jednotlivých návštěvníků k husitství, tak i ke kritice stránek, případně k návrhům na jejich zlepšení. Z posledních příspěvků je patrné, že obsahově návštěvníkům stránky spíše nevyhovují a to především proto, že poskytují pouze základní informace o husitském dění. Důvodem proč tomu tak je - jsou, respektive byly 3 skutečnosti:
1) husitské stránky jsem vytvářel někdy ke konci roku 1997. Vzhledem k lhostejnému vztahu veřejnosti k naší historii a slabé pozici internetu v českých zemích jsem nečekal převratný zájem o tyto stránky a spíše počítal s jejich časově omezeným provozem.
2) nevím jak vy, ale pokud surfuji po internetových stránkách, jsem otráven, když musím pročítat nějaký obsáhlý text o mnoha stranách. Uvítám spíše stručné a přehledné informace s příslušným odkazem v případě, že chci vědět více. Proto jsem se vždy snažil na stránkách o prezentaci husitství ve formě jakýchsi shrnutí.
3) informace, které uvádím považuji spíše za objektivní. Pravda, z textu úvodní stránky je možné vycítit závan mého vlastenectví, avšak ostatní informace jsou prezentovány neutrální formou, jako pouhé konstatování - bez snahy někoho přesvědčovat o vždy bezchybném jednání ze strany husitů. Navíc v době, kdy stránky vznikaly, hledaly veškeré dostupné prameny pojednávající o husitství v tomto hnutí spíše kořeny a předchůdce komunistické ideologie, srovnávaly tehdejší boj za sociální spravedlnost s událostmi 1948 atd., než aby podaly objektivní pohled na husitskou éru. De facto se až dnes můžeme o husitství dozvědet z pera nezávislých...
V každém případě díky za kritiku. Formu ponechám tak jak je, avšak slibuji, že pod jednotlivými tématy budou relevantní odkazy na podrobnější informace.

HORŠÍ NEŽ MOR Taktéž jsem uvítal, že do diskuzního fóra zavítal první oponent. Navíc oponent, který se neomezil na pouhé vulgarismy jak to na většině diskuzních fórech dopadá. Proto chci tímto vzdát hold panu Zdeňkovi, ač s jeho názory nesouhlasím - nicméně je respektuji.
* Nesouhlasím, že Boží bojovníci byla lůza. Pokládáte snad za lůzu většinu českého obyvatelstva? Nebo předtím to nebyla lůza a pak byla? Když se podíváte na složení husitských vojsk, tak tam kromě obyčejných chudáků najdete řemeslníky, rolníky, zemany, rytíře, duchovní - prakticky zástupce všech stavů.
* A to s tím morem snad taktéž nemyslíte vážně. Komu husité škodili? Zásadně nepříteli a to vnitřnímu i vnějšímu. Pokládám z hlediska tehdejší (ale i současné) vojenské taktiky a strategie za logické, že husité vypalovali statky svých nepřátel, aby omezili přísun potravin a vůbec logistické zabezpečení pro panská či křižácká vojska. Stejně tak tomu bylo i naopak. A že husité vypalovali tvrze a hrady? Co s tvrzí, kterou nelze obsadit vlastními vojsky. Přeci ji neponechám opuštěnou nebo se slabou posádkou, aby se v ní usídlil již jednou vyhnaný nepřítel a škodil mi v týlu.
* Co se týká zločinů, nehodlám tvrdit, že husité ke svám nepřátelům chovali jako beránci. Nicméně v objektivních pramenech se dočtete spíše o tom, že husité se mstili výhradně na kléru (který nepřipustil myšlenku přijímání podobojí) a na žoldnéřích, kteří se dopustili zvěrstv na husitech. Obyvatelstvo obcí pak bylo trestáno výhradně, když zradilo husity a dopustilo se na nich zvěrstv (pověstní tím byli především kutnohorští Němci). Spíše se v pramenech dočtete o mučení a vraždění stovek ba tisíců husitů, a to i žen a dětí! Co ty tisíce husitů upálených po bitvě u Lipan?
* Pokud bych to měl uzavřít, každá válka si vyžádá spousty neviných životů. Zajímavostí však může být přístup obou stran k husitským valkách. Zatímco katolící a převážně německá šlechta šla prosazovat své názory ohněm a mečem (což bylo pro katolicismus jedinou přípustnou cestou viz. třeba Němečtí rytíři v Polsku, Litvě, Ukrajině), husitští učenci a velitelé vojsk v letech 1418-19 stále diskutovali o přípustnosti takové války s ohledem na křesťanskou víru. Naštěstí pro ně, bylo výsledkem deklarování Svaté války, jejímž cílem byla především obrana národa a právo na víru.
* Je třeba si uvědomit, že husitví mělo vlastně tři roviny:
1) naboženský spor - (boj proti bohatému kléru, touha po očistě cirkve)
2) národnostní boj - (utlačovaní Češi x bohatí Němci)
3) sociální boj - (feudální řád, touha po sociální rovnosti)
V konečném zúčtování byl ad1) naplněn, ad2) do roku 1621 převážně naplněn, ad3) až na počátky revoluce nebyl naplněn, nicméně zapříčinil oslabení panského stavu ve prospěch měšťanstva - což se ve svých důsledcích projevilo později).

To je pro dnešek asi vše, i když těch odpovědí panu Zdeňkovi dlužím daleko více.

 
Jméno:
Email
Titulek
Opište kód: [?]